Når en overlever forsøger simple living

Der er efterhånden ved at være mange år siden jeg faldt over den første bog om simple living og siden da har jeg læst mange bøger (en del af dem endda flere gange..) om simple living og om at rydde op i sit rod. Og jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har forsøgt at rydde ud i mine jordiske ejendele. Alligevel synes jeg stadigvæk, at jeg har mange ting. Jeg er flyttet for en uge siden, og det kom faktisk bag på mig hvor meget mine 35 kvm fyldte i nedpakket tilstand… Jeg opfatter på ingen måde mig selv som materialistisk, men jeg må alligevel erkende, at jeg har mange ting, og at jeg på ingen måde er i samme kategori som de mennesker jeg læser om, der ikke har mere end de kan pakke i en rygsæk eller bor 4 mennesker på 40 kvm uden problemer. Nu handler simple living jo ikke kun om at have så få ting som muligt, men om at være bevidst om hvordan man bruger sine ressourcer (tid, penge, energi mm.).

Men jeg ønsker mig et mere “simple” liv hvad angår de fysiske ting. Jeg er et ordensmenneske og jeg ELSKER at rydde op, så det er ikke rod der er problemet. Svaret på hvorfor det er så svært for mig kun at omgive mig med et minimum af ting kan (som så meget andet :-)) findes i enneagrammet. Jeg har overlever som primær instinkt (det er virkelig blevet tydeligt i forbindelse med min flytning), og derfor er det af største vigtighed, at der er styr på de fysiske rammer i mit liv og jeg har de ting jeg skal bruge. F.eks. har jeg altid et ekstra lager af tandpasta, shampoo, opvaskemiddel, vaskepulver, toiletpapir etc. Det ville være utænkeligt, at jeg løb tør for noget af alt det jeg bruger til dagligt, og et sådan lager optager selvfølgelig noget plads. Jeg har tidligere (det sker stadigvæk indimellem, men jeg er blevet bedre) købt enormt mange fagbøger om alt muligt mellem himmel og jord som jeg måske en dag ville få brug for at læse om. Og så vil nogle nok sige, at man jo altid bare kan gå på biblioteket og låne bogen, hvis man en dag fik brug for det. Men i overlever-land vil man gerne være helt sikker, for jeg kan jo ikke med sikkerhed vide om informationen ville være tilgængelig andre steder, hvis jeg en dag fik brug for den (her spiller min 5’er type også ind, andre overlevertyper samler nok ikke på information).

Jeg har fået mere end dobbelt så meget plads som jeg havde tidligere, og det er fantastisk ikke hele tiden at skulle overveje præcis hvordan hver eneste ting skal stå så der bliver plads til det hele. Men (for selvfølgelig er der et men :-)) jeg kan også mærke, at jeg skal passe på mig ikke at fylde alt for mange ting ind på den nyvundne plads, for jeg fungerer bedst med rene linier. Det betyder noget for min livskvalitet, at jeg ikke skal forholde mig til så mange ting hele tiden, og at mit hjem er et frirum, et sted hvor jeg kan koble af og lade op. Så øvelsen de næste par måneder bliver: “hvor meget har jeg brug for?” “hvad er nok?” og “hvad kan jeg undvære?”. Og jeg har indset at jeg aldrig bliver en af dem der kan have alle sine ejendele i en rygsæk, og det er helt okay 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Enneagrammet, Simple living. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *