Om at være det gode eksempel

Jeg har jævnligt enormt meget lyst til at tage ungernes iPads og kaste dem ud af vinduet. Jeg er så træt af, at de fylder hvert eneste ledige minut med de skærme, og hvis de sidder og tegner eller laver noget andet stillesiddende, så foregår det også med iPad’en kørende i baggrunden med X-factor, Masterchef eller Youtube-videoer. Den opmærksomme læser vil nok her påpege, at det jo sådan set er de voksnes ansvar at sætte grænser for børnene og deres brug af skærme, og det er jeg fuldstændig enig i, men når det samtidig er nogle vaner der er bygget op over meget lang tid (længe før jeg lærte dem at kende) og deres far ikke helt er typen, der trives med at sætte meget faste rammer, så er det ligepludseligt ikke helt så enkelt. Vi arbejder på at finde et fælles niveau, og så kommer det helt sikkert til at se anderledes ud for mindstemanden der kommer til verden til juni.

Når det ikke er ungernes iPads jeg har lyst til at kaste ud af vinduet, så er det kærestens. Han bruger som regel aftenerne uden børn på Netflix, og jeg har bare allermest lyst til at slukke for fjernsynet, men modsat med børnene, så skal man ikke komme og lave regler for en voksen mand – det er for mor-agtigt.

Alt det er især nogle tanker der fylder efter en uge med to børn, og når de er taget retur til deres mor, så kører tankerne videre i mit hoved – hvad er det lige den gode løsning er?

De seneste par dage har jeg funderet over, at det jo også er en mulighed at starte med at gå foran med det gode eksempel. Jeg tror ikke, at jeg kan revolutionere hele verden på den måde, men det er et sted at starte. Jeg synes også, at det er for hyklerisk at begynde at sætte grænser for børnene, hvis jeg selv har nogle dårlige vaner med elektronikken.

Så hvordan omgås jeg egentlig al den elektronik der er tilgængelig? Jeg har en iPad og en iPhone og for et års tid siden installerede jeg app’en Moment, der kan følge ens forbrug, så jeg har en ret god idé om hvor meget tid jeg bruger med en af skærmene i hånden. Siden juli sidste år har jeg i gennemsnit brugt min iPad 1 time og 1 minut dagligt. Det er fordelt over 4 pickups (antal gange, hvor jeg har taget iPad’en op og er begyndt på noget), og min iPad sover i gennemsnit 14 timer og 34 minutter i døgnet – det er tiden fra jeg lægger den sidste gang om aftenen til jeg tager den op igen næste morgen.

For min telefon er billedet lidt anderledes. Jeg har data tilbage fra januar 2017, og jeg har i gennemsnit brugt min telefon 56 minutter om dagen (app’en registrerer når skærmen er tændt, og derfor er telefonopkald ikke medregnet, da skærmen slukker, når man har den ved øret), dvs. ca. samme forbrug som for iPad’en. Til gengæld  er det fordelt over 19 pickups og den “sover” kun 11 timer og 3 minutter i døgnet.

Når jeg kigger på de tal, så tænker egentlig to modsatrettede ting. På den ene side, så synes jeg ikke at mit forbrug er så højt, og jeg er sikker på, at mange andre har et meget højere forbrug. Desuden så har jeg ret lange perioder hvert døgn, hvor jeg ikke bruger hverken iPad eller telefon. På den anden side, så er det 2! timer hver dag jeg bruger med næsen i en skærm, og det svarer vel rundt regnet til 1/8 af min vågne tid, og det synes jeg godt nok er meget. Jeg tænker også på, hvad det er de to timer dækker over, for desværre dækker de i høj grad over meningsløs surfen rundt på nyhedssider, facebook og diverse andre ligegyldige ting. Det dækker over, at jeg lige ligger et kvarter med min iPad, når jeg er kommet i seng (og det ser ungerne ihvertfald, så der er det i den grad relevant at være det gode eksempel), og at jeg nemt forfalder til at begynde at kigge på min telefon som det første, når jeg kommer ned i køkkenet om morgenen.

Så hvad gør jeg? Jeg tror ikke at det er løsningen at sætte meget skarpe tidsgrænser for mit forbrug, men mere være opmærksom på hvad det egentlig er jeg laver, når skærmen er tændt, eks. så får jeg en papir-avis i postkassen hver morgen, og jeg nyder at sidde og læse den enten om morgenen eller om eftermiddagen, når jeg kommer hjem, så mit behov for at blive opdateret fra nyhedssider er i virkeligheden forsvindende lille. Så mit første lillebitte skridt skal være at afstå fuldstændig fra alle nyhedssider på nettet. Det lyder nemt, men jeg ved at det ikke er det!

Dette indlæg blev udgivet i Simple living. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *