Instinkter – en gave?

Den første halvdel af mit enneagram-kursus har virkelig sat tankerne i gang hos mig. Især den sidste dag hvor vi lærte om instinkter. Der er 3 instinkter og de relaterer sig til hinanden i det der hedder en instinktstak, så man har et instinkt som det primære, et som det sekundære og et man er blind på. Selvfølgelig spiller det også ind hvilken type man er, men min oplevelse er at vores instinkter er meget tydeligere end vores type. De tre instinkter er:

  • Overlever: det handler om at være på forkant med tingene og være forberedt. Hvis man er primær på overlever vil man have en praktisk tilgang til tingene og man har holdninger til praktik og komfort. I et overlever-hjem vil man sandsynligvis aldrig løbe tør for toiletpapir og en madplan er en helt naturlig ting at lave.
  • Sexual: det handler om energi. Hvis man er primær på sexual vil man gå op i æstetik, søge øjenkontakt og at pynte sig. Intimitet er vigtigt og det er nemt at blive begejstret, men det er svært at være vedholdende med det der begejstrede til at begynde med.
  • Social: det handler om en stammefornemmelse. Hvis man er primær på social vil man prøve at forstå sig selv i forhold til andre mennesker og have en naturlig næse for netværk. Man vil ofte have mange venner og bekendte og kan nemt gennemskue dynamikken i en gruppe.

Det der virkelig ramte mig omkring instinkter var at hvis man fokuserer på sit blinde instinkt og dermed at skabe mere balance mellem instinkterne vil man helt automatisk stige i selvindsigt. Og det lyder jo nemt 🙂 Men det er det ikke!

Jeg er blind på sexual, og det giver sig bl.a. til udtryk i en manglende lyst til at kaste mig ud i det og overgive mig til en passion for noget. Og det gør at jeg kan føle mig kedelig, farveløs og uden karisma. Når man er blind på sexual vil man ofte fortælle sig selv at det jo faktisk er useriøst at overgive sig til passionen og glemme tid og sted – og det er helt sikkert noget som i utrolig høj grad er noget jeg fortæller mig selv. Og jeg har nok haft en tendens til at se lidt ned på dem der har det jeg i dag kan se er sexual som det primære instinkt. På kurset var der bl.a. en der fortalte og hun havde en rigtig lækker trøje, hvor der var kaninskind på. Den var virkelig blød og lækker, og selv om hun var allergisk overfor kanin så var hun bare nødt til at have den på. Hendes løsning var at tage allergimedicin hver gang hun tog den på!

Men nu øver jeg mig i at åbne om for mit blinde instinkt. Jeg er startet i det små med at forsøge at være nærværende når jeg spiser og faktisk smage maden og så meditere minimum 5 min. hver morgen. Og det lyder enkelt, men det er det overhovedet ikke! Dog kan jeg godt se den dybere mening og jeg kan virkelig se at det kan sætte turbo på min udvikling. Og med den indsigt efter 3 dage med enneagrammet, hvad mon så de næste tre kursusdage bringer?

Dette indlæg blev udgivet i Enneagrammet. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *